Araoz Building

/ Residential

2018-22

Araoz 757, Buenos Aires.
See plans >>
Project Team

Construction documents:
Arch. Graciana Grau

Construction Management:
Arch. Graciela Elsztein

Program

Multi-family Housing

Area

Covered 15.825 sqf
Semi-covered 6100 sqf
Ground floor (entrance and parking) + 9 story + Rooftop.

Suppliers


Renders

Arch. Juan Ignacio Rosales

Photography

Federico Kulekdjian

Consultants

Carlos Gandini (Structural engineer)
Eje 0 ( Plumbing Consultant)

Services

SD

Concept & Schematic design

HM Architects

DD

Design development

HM Architects

CD

Construction documents

HM Architects

CA

Construction Management

HM Architects

Abstract

Located just a few blocks away from Palermo in the Villa Crespo neighborhood—one in constant gastronomic, cultural, and artistic transformation–, the A757 project seeks to provide a solution through spatial quality units to the demand for one and 2-bedroom apartments, whether for residential, tourist or professional use.

Standing in the middle of the block on a 438m2 lot and with a total built area of 2012m2, the building is developed with a free first floor + 9 levels, taking 4 functional units per level and forming a single compact, homogeneous and vertical block. In addition to the functional units, there are large multi-purpose spaces and terraces, as well as a basement with private storage areas and a first floor with car storage space. Both on the façade and on the front and back of the building, the building intends to transmit its contemporary architectural style and thus leave the signature of the type of spaces and materials it harbors in its interior.  Together with the mono-color, the mono-material provides a mantle of serenity and visual calm within the eclectic and heterogeneous environment of the neighborhood.

In addition to taking maximum advantage of the building possibilities set by the Building Code, the design of the units manages to generate the necessary flexibility to enable future use, whether as a home, studio or office. The choice of materials and coverings, the flexibility in the use of the spaces as well as the emphasis on generating large exterior spaces for each functional unit–all secure ubiquitous interior quality and natural light.