PH el salvador

/ Residential

2009

El salvador 4633, Buenos Aires
See plans >>
Project Team

Construction documents:
Arch. Leonardo G. Militello
Arch. Carmela Zuleta
Arch. Juliana Zorza
Arch. Samira Attar

Construction administration:
Arch. Leonardo G. Militello
Arch. Fernando Hitzig


Program

House

Area

Total Covered Surface: 126 sqm
Total Un-Covered Surface: 63 sqm

Suppliers

HM.Architects & Luis Acosta

Photography

Esteban Lobo

Consultants

Structural Engineer:
Eng. Carlos Gandini.

Services

SD

Concept & Schematic design

HM Architects

DD

Design development

HM Architects

CD

Construction documents

HM Architects

CA

Construction Administration

HM Architects

IN

Interior design

HM Architects

Abstract

From the beginning of the project we understood the intrinsic qualities associated with this piece of urban fabric. We here deal with a rectangular space with measures that do not exceed 7.50 m x 12.00 m located practically in the heart of the square. This is a dwelling unit of the type of the row houses in the city of Buenos Aires. At the beginning of the last century it was common to build small houses with the conceptual characteristics of the “sausage house” multiplied for the depth of an urban lot. The project then rose as a challenge to customer demands whose programmatic needs far exceeded the possibilities offered by the nature of the terrain. We also had to be aware of the constraints brought by the responsibility of reforming a historic site that was protected by the law of the city of Buenos Aires.

Limited to four workstations divided by only four walls, and conditioned by the small floor area, the premise of creating an interior courtyard became the alma mater of the project, following which we organized the housing, ordered the other spaces vertically upward reaching for air, light, and private visual, finishing it off with a pool deck.
The decision on the choice and use of materials reflects the same search for each space to place it in the courtyard, in a complete and honest way, creating a glazed inner skin and a solid outer skin, resulting in either both its materiality and its spatial proportions and the idea of ​​a pavilion floor, rather than a traditional house.

Taken to the extreme, the intention was one of generating an ethereal skin-core into the courtyard of the house, and searching for a structural, tectonic and construction that would lead us to the idea of ​​”disappearing” the structure and thus achieve a certain voltage determined by weightlessness based on the idea of ​​a “floating pool” over living spaces. This idea was decisive along with that of the use of a mixed structure, with iron columns to continue the centerline of the woodwork, which is clearly opposed to the concrete volumes of marked visual presence.

The search for constructive thinking, of an architecture of noble materials, and of the use of reinforced concrete, iron and glass panels, was complemented by the decision to use refractory bricks as the sole material for partitions, in view of achieving the desired aesthetic and insulation conditions. In turn we also reused elements of the pre-existing dwelling unit which refers us to the original spirit of the property, which combined with the proposed contemporary design, constitute an added value to the project.

Regarding the links between elements, it is also interesting to look at this house. Since the refractory brick wall in the subtle touch on the existing wall (in line with this concrete column that supports the pool) the subtlety of the smithy of its columns in relation to the crystals, to frameless doors verticality to offer certain environments, everything makes a set of simple but delicate analysis in its composition.

The project was always dominated by the constant search for natural light, but it was a search which served to form the crystal clear idea of ​​weightlessness that the volume of concrete gave the space. This element ends by sewing the project clearly always looking for a dynamic cut prefixed to static symmetry structured plant.

The movement of the housing is closely related to the courtyard and its visual crossing it vertically and spiraled from the PB, to 1P and finally to the roof. Both from the circulation and from each room of the house can see the true essence of vernacular courtyard.
The visuals to the corridor are screened by a “cushion plant” provided by planters, thanks to which provides more depth to the dividing wall on a large scale.
The skylight gives the only light that is controlled, illuminating the brick wall that frames the movement of the two levels.

The program is reversed to what is traditionally understood as private and public space as a result of understanding the character of space to live during both day and night, creating a provision that goes private in the ground floor to the public on first floor, looking for something tall, light and visual.

The ground floor contains two bedrooms en suite and a nearly symmetric entrance hall whose functionality can also be an office / expansion into the courtyard, which is the result of an interstitial space between the two functional suites.
The floor, which is certainly where public program seeks visual light and the sky from his room and kitchen / dining room, are both connected by a bridge. The tour ends after crossing the outer circulation that connects the first terrace on a slope with respect to the second.

This is a house that offers certain complexity in court, not in facility, which maintains an orderly and symmetrical linear program. In plant there are replicate circulation spaces on both levels, below the level of the pool. The remaining two wings at both levels are in substantially equal proportions.
In court we verify the range of heights by proposing a dynamic of continuous and staggered run. The limitation of the size of the yard was the reason for the levels of the different terraces. The development of the stairs to the terrace should respond to consistent proportions and dimensions, thus indirectly allowing for a dynamic height in both environments while differentiating the uses on both terraces. Also noteworthy is a differentiation in the flooring, which verifies the diversity of activities in relation to the use of the terraces, one in relation to activities link with the interior of the house and another as a solarium in direct contact with the pool.

Materials
The equipping the house was designed with the understanding that it should only meet the minimum needs to respond to the existing current hotel demands in Buenos Aires. Beds, phones that allow for various provisions, little furniture and simple lines.
All the furniture was made of wood.
To meet the criteria of a sustainable house, considering that the heat loss of the crystals is a real demand for the need for light, it was decided to use DVH in virtually all mobile cloths. The fittings were performed with equipment multi-split VRV (Variable refrigerant volume) which allows control of electricity consumption. The dual flush system on the toilet is to save water consumption.
All facilities are electric, with gas left only for the use of pool heating.
Technically the pool was resolved with a system called “Liner” whose conditions should avoid the full potential of water filtration, whereas below this are the dining and livings room of the house.
The pool must also meet minimum standards of maintenance by using automated cleaning systems imported from Europe.
Elements such as access doors to the rooms, the flooring of brick, were details reminiscent of the old home.
All these elements associated with the use of iron, glass and concrete in its purest form, coupled with minimal intervention of the walls have established a balance we have sought i