Manduca Market

Services

CD

Concept & Schematic design

HMA Arquitectos

DD

Design developments

HMA Arquitectos

CD

Construction documents

HMA Arquitectos

CM

Construction management

HMA Arquitectos

abstract

Publication

/ Local & Global

Plaza Mateo

Services

CD

Concept & Schematic design

HMA Arquitectos

DD

Design  development

HMA Arquitectos

Abstract

The rationalist naval style building has a long history. The movement of its cornices and balconies are the result of typical strategies that emulate the movement of water and as a result a very unique architectural language of great aesthetic value. The existing building on the corner of the Plaza Mateo complex describes this modern language so characteristic of those days in the Rio de la Plata.

The proposal for Plaza Mateo emulates and reinterprets in a contemporary code this suggestive movement of naval rationalist lines through a language of altered pieces in variable directions. The scale of its heights is the result of an intimate relationship with the sizes of the parapet, lintels and cornices of the adjacent old building which is part of the complex.

The contrast of depths gives rise to chiaroscuro that reveals in its interstices the existence of hanging vegetation incorporated into the logic of movement of this skin. Movement that also dialogues emulating the waters of the Ramirez beach (Rodo Park) immediately in front of the project.

Plaza Mateo, originally a commercial plaza, was an open-air concert space. Hence the idea of preserving the identity of the plaza through the presence of active vegetation integrated into its façade. The perforated sheets allow a view through them of the natural integration of the vegetation into the building.

The restaurant was specially conceived as a central axis between the access and the visuals to the river. It is an articulated space that acts as a connecting element between the concert hall and the restaurant itself. As a strategy we used a kind of strips designed in perforated sheet metal in shades of green, which allow to visualize the entrance to the concert hall on one side and the restaurant on the other.

Publication

/ Local & Global

Osten Tower

Services

DC

Concept design

HMA Arquitectos

PA

Schematic design

HMA Arquitectos

Memoria
descriptiva

Osten follows the new global trend of buildings elaborated through sensory experiences as a result of its ambience and its proposals of active amenities.

The OSTEN concept is the result of a creative work as a search for an aesthetic with foundations linked to art deco and also the beginning of the modern era, all refounded and represented with a contemporary notion. The presence of scaffolding as a support for an era that could no longer sustain itself. The essential characteristic of the scaffolding devices is ultimately the temporality of their use, and it is this word “temporality” that defines the end of that era of elegance and waste of money.

At Osten Tower we propose a sensorial, sexy and authentic experience. We are surprised step by step, since the fragmentation of space is part of the proposal. We go through veils and always discover a new surprise.

Modernity is essentially represented by the interior skin built with cementitious slabs and marble organized in pieces in different areas. These marble slabs are arranged between the scaffolding structures, seeking a relationship between the elegant and the temporary. All the slabs are made of carrara and forest green marble, arranged linearly and held in an ethereal way

The challenge in the rooftop is to incorporate to the already suggestive warm and nocturnal environment of Osten bar, a daytime life that integrates the outside world. That is why the proposal suggests an integrated nature. The mostly native vegetation forms a sustainable landscape. The exterior proposes a topographic walk through the route that unveils “step by step” the same essence as the entrance hall of Osten bar.

The façade on the rooftop forms a sort of multiple porticoes of repeated canopies that recall this language so often used in the entrances of buildings with art deco and Nouveau aesthetics.

The pool is designed with a clear reference to a “garden pond”. Again we propose a naturist vision but from another era (eco-perceived), recreated by a pool that reinterprets these old garden ponds.

The general intervention reflects through the temporality of the scaffolding the breaking point in the evolution from art deco to the new aesthetic order, the modern.

Hausscape

Services

CD

Concept Design

HMA Arquitectos

PA

Design Developments

HMA Arquitectos

DE

Construction documents

HMA Arquitectos

Abstract

The proposal is a façade intervention in the Design District area in the city of Miami, an area characterized by being considered a rich catalog of very elaborate and brilliantly designed façades.

Although the intervention on the existing 132 ft x 60 ft (40 m x 18 m) building had to consider this influential environment, it was not conceived as provocative but rather sober given the brand’s commercial proposal.

It is an all aluminum system, from its structure to its panels, with a 3 mm thick warm white color. Designed through a continuum of folds of different rhythms that give the facade movement and dynamics, emphasizing the longitudinality of the building.  There are three areas that are specifically accentuated with greater depth in their folds suggesting a different function in the façade.

The system was designed to interact with each other, in other words, they are hooked together to cover with the same panel the system’s own anchors. All the paneling is assembled on aluminum tubes, which far from hiding behind the system, it manages to propose a modular presence that suggests a smooth and sober order.

Food Court Abasto Shopping

Services

CD

Concept Design

HMA Arquitectos

PA

Schematic design

HMA Arquitectos

abstract

Old Markets: We investigate the original morphologies of fairs and markets.

Agora: Origin of the polis and first market headquarters. Meeting point, place that summons to the meeting.

Landscape: Natural event. Interactivity space. Centre for eco-perceived sustainability.

The proposal is based on the idea of recomposing the DNA of sustainable public space within the Shopping Mall, recreating green areas for recreation. Far from integrating a real nature, we emulate an intentionally orthogonal organic universe constituted as a topographic checkerboard.

We recreated a picnic environment, through the eco-perception of several of its elements as a design strategy. Its sustainable materials are part of the same concept.

We revindicate the spontaneous/deliberate congregation of mixed uses, typical of a contemporary city, as a unique and possible proposal to be implemented in today’s shopping malls. These we have divided into cells and denominated:

1- Eco-wellness: Green areas recreated for use from the gastronomic (picnic).
2- Recreation: Recreational spaces for leisure through topographical configurations.
3- Connectivity: Areas prepared ergonomically and through specific furniture for remote work use. (networking)
4- Market: Areas under the atriums ( tribunes ) for the use of commercial shops which are ideally complemented by the new use of the recreational areas.

These 4 (four) cells form a set of mixed uses and represent a dynamic, prepared to accommodate all types of audience.
Two large atriums I & II, work as viewpoints from which to view and be viewed, which cohabit and resolve recreational and gastronomic uses.

Abasto shopping centre has a long tradition, and we believe it is essential to build an independent identity, so that this space has a life of its own.

Fogon

Fogon

Services

Activation

Estudionuar

Strategy

Estudionuar

Design

Estudionuar
A757

Araoz Building

Services

SD

Concept & Schematic design

HM Architects

DD

Design development

HM Architects

CD

Construction documents

HM Architects

CA

Construction Administration

HM Architects
H1478

Hotel Own

Services

SD

Concept & Schematic design

HM Architects

DD

Design development

HM Architects

CD

Construction documents

HM Architects