Stella Artois Mercat

Services

CD

Concept Design

HMA Arquitectos

PA

Schematic Design & Design developments

HMA Arquitectos

DE

Construction documents

HMA Arquitectos

Abstract

The project is the result of a research we have done during the development of the identity for the Artois coffee project, in which we elaborated a language that represents the brand Stella Artois for its venues, the company that commissioned us.

There are elements in the proposal that refer to the old typical European cafés of the early twentieth century, closely related to the Parisian ones.

The arches have been a resource that we re-elaborated respecting its elegant features, but implemented as a envelope composing a volume that can be easily interpreted from the distance.

The envelope has a sequence of repeated and overlapped circumferences generating a dense but permeable boundary, in the same time opting for voids where free communication with the service is required.

The stand has two distinct facades given its asymmetrical enclave. The opposite side is incorporated into the old building of the market shed, in contrast to the stand façade, which is detached from the walls and ceiling. Both sides are connected from the bar services.

The project has a monochromatic imprint but with a heterogeneous composition in its materials, such as refractory bricks, iron and marble, all part of the tectonic family.

The antique mirror and the chandelier-like luminaires with their spheres are part of the Parisian imaginary of the cafés of the twentieth century.

Williamsburg

Services

CD

Concept Design

HMA Arquitectos

PA

Design developments

HMA Arquitectos

DE

Construction documents

HMA Arquitectos

DO

Construction administration

HMA Arquitectos

IN

Interior design

HMA Arquitectos

Abstract

This commission has been very particular given the specific characteristics of the site and the particular contextual situation of COVID 19.

The structure serves as an adjacent, supporting space to the existing restaurant venue, which is situated under a railway construction of the 20th century. However, the fully exterior space has resolved both aesthetic and constructive qualities, as if it were autonomous.

The design generates two asymmetrical façades, with one of them opening towards the street and the shops. in this way, the venue invites passers-by to stop and enjoy a meal in the dining area.

This area of 54 m2 of only sitting allows to host guests under the necessary health care imposed by the health authorities.

The organization of the perimetrical bars facing the outside has been decisive for a configuration that considers issues of hygiene and health.

The vegetation around the bars is not only an aesthetic feature, but it also encourages visitors to pay more attention to nature. The longitudinal formation has an active presence in all its views, especially from the park.

The presence of the brand is featured on top of the structure, as if it were a movie billboard from other times. The bold sign marks the identification and the character of the venue in a clear way, helping pedestrians identify the restaurant from afar.

The design is completed with fiberglass bars and circular PVC strips, both in red, adding bright pops of color to the overall metallic materiality.

Publication Project

/ Local & international

Metalocus

Designboom