Plaza Mateo

Services

CD

Concept & Schematic design

HMA Arquitectos

DD

Design  development

HMA Arquitectos

Abstract

The rationalist naval style building has a long history. The movement of its cornices and balconies are the result of typical strategies that emulate the movement of water and as a result a very unique architectural language of great aesthetic value. The existing building on the corner of the Plaza Mateo complex describes this modern language so characteristic of those days in the Rio de la Plata.

The proposal for Plaza Mateo emulates and reinterprets in a contemporary code this suggestive movement of naval rationalist lines through a language of altered pieces in variable directions. The scale of its heights is the result of an intimate relationship with the sizes of the parapet, lintels and cornices of the adjacent old building which is part of the complex.

The contrast of depths gives rise to chiaroscuro that reveals in its interstices the existence of hanging vegetation incorporated into the logic of movement of this skin. Movement that also dialogues emulating the waters of the Ramirez beach (Rodo Park) immediately in front of the project.

Plaza Mateo, originally a commercial plaza, was an open-air concert space. Hence the idea of preserving the identity of the plaza through the presence of active vegetation integrated into its façade. The perforated sheets allow a view through them of the natural integration of the vegetation into the building.

The restaurant was specially conceived as a central axis between the access and the visuals to the river. It is an articulated space that acts as a connecting element between the concert hall and the restaurant itself. As a strategy we used a kind of strips designed in perforated sheet metal in shades of green, which allow to visualize the entrance to the concert hall on one side and the restaurant on the other.

Publication

/ Local & Global

Moshu Treehouse

Servicios
contrados

DC

Concept Design

HMA Arquitectos

PA

Schematic Design & Design developments

HMA Arquitectos

DE

Construction documents

HMA Arquitectos

DO

Construction Managment

HMA Arquitectos

Abstract

The project is based in an old house in the Palermo neighborhood. The space in question underwent a complete overhaul, with two new accesses leading to two separate spaces complementing each other depending on the restaurant’s hours of operation.

Traditionally, patios in old Buenos Aires houses have been a space for congregation. Our first major design strategy was to create an access courtyard immediately adjacent to the facade as both a symbol and shock effect. This allowed for a new facade with a language of its own while still preserving the old style of the main facade. From a functional perspective, the patio is integral to the takeaway model, while also exploring a post-covid exterior use.

The proposed language was the outcome of a thorough breakdown of defining elements within the gastronomic proposal, one that celebrates the typical American pastry shop. Hence the reference to the old way of “cooling the pie by the window” and its corollary proposal to use multiple windows in the facade of the entrance courtyard.

Another determining element has been the abstract representation of “cakes or pies” made by cardboard rings as a system of “skins” covering certain areas. Prominent examples of this are the entrance arches and the back of the bar, both intended to draw the customers´ attention throughout the entire purchase process.

These “cakes or pies” also include two traditional symbols of pastry baking (the colander and the beaters) merged into a single piece.

The interior architecture language is a vernacular composition in the typical demolished industrial style. In fact, the word “demolished” itself denotes the idea of using elements simulating an “under construction” environment: wood from scaffolding, iron from construction sites, and metallic fabrics. These are all neutral materials comprising a universe of constructive layers. Surrounding them is a run-down, abandoned house where the dry vegetation has taken over.

The lighting has become a distinctive element built with wooden structure supports and surrounded by dried vegetation, representing how vegetation can take over an abandoned wooden scaffolding structure.

On the second floor, and through symbolic wooden windows and a large vegetation  creeping up through them, is a private lounge where the high cocktail bar gains presence. We emulated the idea of the tree house through the symbolic “Lagerstroemia tree” in the center of the courtyard, and the use of wood around it.

Publication

/ Local & international

G&G magazine

7167 Burger

Services

DC

Concept  & Schematic design

HMA Arquitectos

PA

Design developments

HMA Arquitectos

DE

Construction documents

HMA Arquitectos

Abstract

The commercial space is located in Buenos Aires. It´s small surface (735 ft2 ) was decisive to its compositional strategy, since in such a small space the impact had to be immediate. Therefore, the colors had to achieve an immediate immersion effect.

Having in mind that the product are burgers, the design strategy is based on the single intervention (folds) of the single material (sheet metal), enriching the sobriety through changes of rhythm, application of textured patinas and lighting design, all of which refers to the hot iron of the baking plates.

Its rythm shifts, textured patinas, lighting design, red neon tones, and the scarce graphic intervention are all associated with the leading idea of hot cast iron plates.

Publication

/ Local & International

Osten

Services

P

Print

Remolino

A

Arquigrafía

Remolino

D

Digital

Remolino